Šarena kisela salata

Prelazim na salate, mi smo inače porodica
kojoj je nezamisliv ručak bez salate, a zima je duga, ko bi izdržao bez salate?? Predstaviti ću vam naše omiljene salate, evo redom kako sam ove godine pravila:

Potrebno:

  • Nekoliko glavica kupusa
  • Paprika
  • Mrkve
  • Zeleni paradajz
  • So
  • Mrežice za salatu 
Sve je ovo prijedlog, ko ne voli npr.paprike ili paradajz zeleni ne mora ga staviti, može se staviti i krastavci ali meni budu kasnije oremehki i nisu mi ukusni. Takode ova moja salata je bez sirceta, prirodno ukisne vrenjem kupusa. 
Za salatu kupus izrendati, posoliti i rukama izgnjiječiti dok ne omehkne, vidjet ćete da od jedne pune zdjele ostane 1/3 kad se spusti kupus, u to izrendati mrkve po želji, isjeći paprike i paradajz na zalogaje i pomiješati s kupusom. Dodati soli po potrebi, toliko da je fino slano ali ne previse, ali ni premalo, da može fino ukinuti. Sve to stavljati ubteglu uvijek dobro pritiskajući da bude prekriveno vodom koju je pustilo povrće. Tako puniti dok ne bude tegla puna. Bitno je da je kupus uvijek prekriven vodom. Plastičnom mrežicom za tegle pritisnuti kupus, ako nemate mrežice može se pritisnuti veći komadom korijena kupusa, bitno je samo da je uvijek sve pod vodom. Zatvoriti poklopcem, staviti na dublju tacnu (kupus kad vrije stvara mjehuriće koji mogu istjerati iz tegle vodu i onda curi) i ostaviti na toplo mjesto da ukisne. Povremeno provjeravati da li ima dovoljno vode naravno uvijek treba očistiti tacnu od iscurene vode da ne bi smrdilo. Ako je izašlo previše vode i kupus je suh posoliti vodu i žaliti, inače kupiš počne truhnuti. Čim ukisne premjestiti na hladnije mjesto, u podrum ili čak u frižideri, tako neće prekisnuti.
Mrežice za tegle ;)





Primjedbe

Objavi komentar