Cappuccino torta

Jedan od mojih omiljenih kolača je svakako
tiramisu, za koji ću recept isto nekad objaviti, ali ni mascarpone sir mi nije baš uvijek pri ruci a i ovo mi dode brza alternativa koja ukusom dosta liči na tiramisu ali ima dosta manje kalorija ;)

Za tortu presjeka 26cm

Za prhki sloj:
  • 125 gr brašna
  • na vrhu noža praska za pecivo
  • 50 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika vode (može i kahve)
  • 75 gr mehkog putera ili margarina
Za premazivanje: 
  • 80 gr čokolade za kuhanje
  • 2 kašike ulja
Biskvit:
  • 3 jaja
  • 3 kašike vrele vode
  • 150 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 gr brašna
  • 100 gr gustina
  • 3 kašičice praska za pecivo
Za Fil:
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 3 kašike instant kahve (čista kahva, znači ne dolazi u obzir ni 2u1 ili slično)
  • 1 želatin fix (goveđi)
 Prvo od 500 ml šlaga odvojiti nekih 100 ml i zagrijati skoro do ključanja, skinuti s vatre i dodati instant kahvu i dobro izmiješati da se sva kahva rastopi. Ostaviti u frižider da se ohladi. 
Za biskvit umutiti jaja sa vrelom vodom, konstantno miješajući dodati šećer i miješati dvije minute. Pomiješati brašno, prašak za pecivo i gustim, prosijati i na najnižoj brzini kratko umijesiti u tijesto. Samo dno kalupa obložiti papirom za pečenje, ne mastiti rubove jer će onda tijesto skliznuti i neće fino nadoći. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Gotovo kad zabodete čačkalicu i na njoj ne bude tijesta kad se izvuče. Ostaviti u kalupu 10 minuta, onda skinuti obruč, staviti na rešetku za hladenje, skinuti papir i prekriti krpu da oszane sočan dok se hladi.
Za prhki sloj pomiješati sve sastojke u glatko tijesto i i uvalkati na dobro namašćeno dno kalupa, izbosti nekoliko puta viljuškom i peći na 180°C oko 15 minuta, dok blago ne porumeni. Ne predugo jer će inače biti pretvrd. Čim bude pečeno lagano ga odvojiti od kalupa ali ostaviti na kalupu da se hladi. 
Šlag s kahvom pomiješati s ostalim slagom, mikserom istući šlag, usput dodati želatin fix dok se ne dobije fina čvrsta krema. Po potrebi dodati šećera u prahu ukoliko bude krema puno gorka.

Slaganje torte:

Na pladanj za tortu staviti prhko tijesto, istopiti čokoladu s uljem i time premazati prhko tijesto. Biskvit prerezati preko pola i jednu polovicu staviti na prhko tijesto. Ja sam malo premazala koru napitkom od vanilije da bude sočnije, ali se ne mora. Premazati sa 2/3 kreme oblikovajući kupolu, ali možete i ravno. Prekriti drugom polovicom i isto po želji malo premazati. Prekriti ostatkom kreme. Ostaviti u frižideru barem 1h da se stegne, prije serviranja posuti kakaom u prahu. 

Primjedbe