Cimetne zvjezdice

Ovo su mi nekako bili i ostali naljdraži vanilin kiflice jer za njih idu tri žumanca :D
keksovi, jer su aromatični, u sredini još pomalo mekano-sočni i jednostavno neodoljivi. Pošto idu tri bjelanca često uz njih napravim odmah i


Za 2 pleha, oko 40 komada:


  • 3 bjelanca
  • 250 gr šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica mljevenog cimeta
  • oko 400 gr neoguljenih mljevenih badema (može i lješnjaka)


Umutiti bjelancad sa prstohvatom soli u čvrst snijeg, polahko miješajući dodati prosijan šećer u prahu i sve umutiti fino, odvojiti 4-5 kašika za premzivanje keksa.
U ostatak smjese dodati začine i 150 gr badema i promiješati. poslije rukama mijestiti i dodavati pomalo tek toliko badema da se smjesa ne lijepi previše. Na šećerom u prahu posutoj radnoj površini izvaljati tijesto na debljinu od 1/2 cm, pri tome uvijek malo i pošećeriti oklagiju. Sada možete izrezati željene oblike, zvijezde srcad ili sjeći na kocke, pravougaonike ili rombove. Redati na pleh obložen pek papirom, ako se kalup bude lijepio uvijek ga malo umočiti u vodu, a nožem nježno ih odvajati od podloge jer je tijesto ljepljivo, ali ako dobro pošećerite podlogu neće biti problema ;) Potom ih premazati preostalim snijegom od bjelanaca. Na 150 stepeni peći 10-15 minuta. Oni ne trebaju da se prepeku, već da su još mehki u sredini. U dobro zatvorenoj kutiji ostat će dosta dugo sočni. Ko voli cimet ovo je prava stvar!



Primjedbe