Hrskavi muffini s jabukom i cimetom

Ovo je jedan od mojih omiljenih muffina, često ih pravim ali mi se nekako nije dalo dosad da ga podijelim s vama. A odlični su, mehki i sočni unutra a odozgo fino hrskavi!

Recept za oko 24 muffina:

  • 2 jabuke 
  • 300 gr brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbona
  • 125 gr mehkog putera
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • pola kašičice cimeta
  • 125 gr šećera
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml mlijeka

Prvo se jabuke ogule, isijeku na kocke i pomiješaju sa malo limunovog soka da ne pocrne. 
Potom puter sa šećerom, vanilim šećerom i cimetom dobro umutiti, dodati miješajući jedno po jedno jaje. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i bikarbon sodom i prosijati. Mlijeko i jogurt pomiješati i naizmjenično dodati sa brašnom u  tijesto, umutiti kratko tek toliko da se suhi sastojci nalaze. Kašikom i kuhačom umijesiti kratko jabuke. Podijeliti na kalupe za muffine i peći na 180° oko 25 minuta. 15 minuta pred kraj pečenja pomiješati malo šećera i cimeta i posuti po muffinima da budu hrskavi. Gotovo :)



Primjedbe