Pikantna salata od tikvica

Nakon duga vakta jedan novi recept u kategoriji "zimnica". Ovo je jedna od mojih dražih zimskih salata, mala promjena od kiselog kupusa, krastavica itd. U suštini ne treba puno, bitno je uračunati dovoljno vremena, tri su postupka raspoređena na tri dana, svaki dan po jedan postupak. Čini se dugo ali tako možete sebi i rasporediti posao. Nema prave mjere jer začinjavate prema svom ukusu, ko voli da je ljuto uzet će više feferona ili ko voli bijeli luk više luka i eto :)

Za salatu vam je potrebno:


  • Nekoliko tikvica, s tim da su to krupnije i zrelije (!!) tikvice, ne one mlade, jer će vam biti premehke. Već imaju tvrđu koru i formirana sjemena, ali ne previše tvrdo.
  • Dosta soli, oko 1 kg
  • Za obarivanje na 3L vode 1 šolja sirćeta (bijelog)
  • Bijelog luka po želji
  • Feferona po želji
  • Malo svježe nasjeckane nane (mente) i peršuna

1. dan: Tikvice oguliti, raspoloviti i izvaditi sjemenke. Sjeći na srednje debele trake, staviti u zdjelu i dobro nasoliti, da se bijele, to mora tako, pri obarivanju će otići višak soli. Izmiješati i kad pusti vodu prebaciti u sito, to sito staviti  opet u zdjelu u kojoj je voda što su je ispustile tikvice, i toj vodi treba da stoji pritisnuto nečim teškim 24h.

2.dan: Ocijediti tikvice, prokuhati 4L vode sa 1L sirćeta, i obariti u njoj tikvice oko 1 - 2 minute kuhati, tako da imaju još malo hrskavosti, da ne budu potpuno mehke. Ocijediti, u sito staviti čistu krpu i u njoj zamotane ostaviti tikvice opet 24h nečim pritisnute. 

3.dan: Tikvice na čistoj krpi ostaviti da se osuše, staviti u zdjelu, dodati začine po želji i sve nauljiti maslinovim uljem, trpati u čiste i suhe tegle, ostaviti neko vrijeme da se slegne, čačkalicom po potrebi istisnuti mjehuriće zraka i zaliti odozgo maslinovim uljem da se konzerviše. Ovako spremljene tikvice mogu na hladnom mjestu dugo stajati a odmah su i spremne za jelo. Prijatno, probajte, bit ćete oduševljeni kao i ja :) :)







Primjedbe